BioGRAFI

historien om ulf

Den sista dagen i november 1960 föddes Ulf Evrén på Södersjukhuset i Stockholm. Växte sedan upp i Högdalen, Vällingby och på Östermalm.
De många kontrasterna gav inspiration till att undersöka och berätta. Om allt möjligt.

Teaterintresset var starkt redan i tonåren och mötet med teatervännerna på Vår Teater inspirerade till att spela gatuteater både i Sverige och övriga Europa.
Åren 1980-83 utbildade sig Ulf på Danshögskolans mimlinje och var efter det medlem i mimgruppen ”Panopticon” och fick roller som mimskådespelare på både Dramaten och Kungliga Operan. 1989-1990 var han med och spelade i succéföreställningen ”Sweet Necrofeelings” på Pistolteatern och de många uppdragen på de fria teatrarna varvades med att undervisa på teaterutbildningar och filma för bl.a Sveriges Television.

Berättandet har alltid varit ett centralt tema och steget till att regissera var inte långt. Från år 1996 till idag har Ulf skrivit och regisserat drygt 35 pjäser för barn, ungdomar och vuxna.

2003 startade Ulf och Carina Jingrot Teater Barbara där de tillsammans var konstnärliga ledare under 10 år.  Succépjäsen ”Frossa – en klimatfars” (Teater Barbara) inspirerade till att ta reda på mer om hur vi människor påverkas och det intresset resulterade i föreställningen ”Åsiktsmaskinen” (Teater Barbara) och sedan också den egna föreläsningsföreställningen om hur våra hjärnor fungerar, ”Hjärtans hjärna”.

Parallellt sedan 80-talet har Ulf också varit engagerad som improvisatör, bl.a. på Impro at Boulevardteatern och Sveriges Improvisationsteater på scener och för företag runt om i landet.

Ulf har på senaste tiden fått fler och fler engagemang som skådespelare men varvar dessa med regi- och författaruppdrag. Under 2020 har han skrivit komedin ”Vridna Verkligheter och Andra Versioner (Trubbel på Wämö Världshus) för Karlskrona sommarteater, regisserat ”Bobos Ballonger” (Pantomimteatern), varit skådespelare  i ”Den inbillade sjuke” (MolièreEnsemblen) och ”Stjärnlösa Nätter” (Boulevardteatern). 2021 startade med ett regiuppdrag för Pantomimteatern  ”Pirret” som hade premiär i februari och spelningar av Stjärnlösa Nätter (Boulevard Teatern). Under sommaren spelade han i Shakespeares ”Stormen” på Romateatern, Gotland och under hösten är han kontrakterad för Estrad Norr i Östersund i föreställningen ”Hästborttagningen”.

Vid pennan: Hanna Wanngård