Tusen och en natt

Bilder ur föreställningen

Recension

Ensemblen bär hela iscensättningen med sina mimiska kunskaper och uppfinningsrikedom. Här avrättas med osynliga svärd och imaginärt blod skvätter rejält. Johan Ehn tar på sig härskarroller, bödlar och slavinnor med samma imposanta utspel. Carina Jingrot spelar Scheherazade och balanserar skickligt mellan rädsla, inlevelseförmåga och berättarlust. Anna Dahlqvist och Peter Perski delar en mängd småroller med samma smittsamma energi. Tusen och en natt är sann berättarteater försedd med ett viktigt budskap – framför en ridå av sammet. Nästan all rekvisita är luft, också den ystra kamelmiddag som verkar så läcker.

Lars Ring, SvD

Om föreställningen

Regi: Ulf Evren
Manus: Ulf Evrén
På scen Team 1: Johan Ehn, Carina Jingrot, Anna Dahlqvist,
och Peter Perski/Andreas Rodenkirchen
På scen Team 2: Yngve Dahlberg, Anna Dahlqvist, Camilla Nyberg
och Richard Ulfsäter.
Musik/Dramaturgi: Kurt Öberg
Scenografi och kostym: Tomas Sjöstedt
Scenografiassistent: Annika Benckert
Ljus: Mikael Tham
Produktion: Lolo Nordenhök och Tina Pettersson

Målgrupp: Familjeföreställning från årskurs 8
Spelperiod: 2005-2007

En samling magiska och fantastiska sagor som under årtusenden fängslat människor världen över.

Tusen och en natt är en samling magiska och fantastiska sagor som under årtusenden fängslat människor världen över. Här samlas essensen av människors längtan, rädslor och tillkortakommanden. Med ett färgstarkt scenspråk berättar vi om heta och spänningsfyllda nätter, fyllda med våldsam dramatik, kärlek och svartsjuka.

Här härskar slavinnor över sina herrar och herrarna är slavar under sina begär. Kvinnor betraktas som ägodelar samtidigt som män vandrar genom öknar för att förtjäna en blick från en kvinna. I en värld där männen härskar och rikedomen styr är Tusen och en natt en hyllning till den enkla, vanliga människan… och kvinnans styrka. Vem är stark och vem är svag? Det är på liv eller död…

Den mäktiga sultanen älskar sin hustru över allt annat. När hon är otrogen förmörkas hans hjärta och han låter döda henne. Driven av sin sorg och sitt hat tar han sig en ny hustru varje natt för att döda henne i gryningen. Landet är paralyserat av skräck och familjerna flyr. Med sitt eget liv som insats lyckas Sheherezade inte bara trollbinda sultanen med sina sagor, utan också rädda landets döttrar och beveka hans förhärdade hjärta.